Status: lopend

Doel

Onderzoeken van veiligheid en werkzaamheid van een nieuw middel

Beschrijving

Atopische dermatitis (eczeem) is een aandoening die de huid rood maakt en doet jeuken. Het komt veel voor bij kinderen, maar kan op elke leeftijd voorkomen. Het doel van dit deel van het onderzoek is uitzoeken hoe werkzaam een onderzoeksmiddel is, als het aan patiënten met atopisch eczeem wordt gegeven.
Het onderzoeksmiddel is een monoklonaal antilichaam. Monoklonale antilichamen zijn eiwitten die bepaalde andere eiwitten in het lichaam herkennen en zich daar specifiek aan binden. Het onderzoeksmiddel behoort tot een groep geneesmiddelen die interleukine (IL)-remmers worden genoemd en die de activiteit verminderen van 2 eiwitten die betrokken zijn bij atopische dermatitis. Het doel van dit onderzoek is bestuderen of het onderzoeksmiddel gunstig zou kunnen zijn voor patiënten met atopisch eczeem. We vergelijken de werking van het onderzoeksmiddel met de werking van een placebo. Een placebo is een middel zonder werkzame stof, een ‘nepmiddel’.
Tijdens het onderzoek zal er een huidbiopt worden afgenomen. Een biopt is het afnemen van een stukje weefsel, in dit geval een stukje huid van ongeveer 3 mm.
Voorafgaand aan het onderzoek:
– Informatiegesprek (duur: 1 uur)
– Medische keuring, inclusief dermatologisch onderzoek (duur: 1 uur)
Het onderzoek:
– 1 studieperiode van 3 dagen en 2 nachten
– 2 studieperioden van 2 dagen en 1 nacht
– 12 losse bezoeken (duur: 1uur)
– Nakeuring
De planning kan deels samen met u afgestemd worden.

Onderzoeksdagen/duur

1 studieperiode van 3 dagen en 2 nachten, 2 studieperioden van 2 dagen en 1 nacht, 12 losse bezoeken (duur: 1uur) en een nakeuring.

Vergoeding

3163 EUR plus reiskosten

Inclusie criteria

  • Mannen en vrouwen tussen 18 and 65 jaar
  • EASI>16 (minstens 9 handpalmen eczeem)

Exclusie criteria

  • andere significante huidafwijkingen

Contact

CHDR - Leiden

Laura van der Meulen

Menthe Bergmans

LvdMeulen@chdr.nl

31717501438

Scan QR-code voor link naar onderzoek

MB QR